Supernörden logga för datorservice, datorreparation och it support

Telefon: 040 - 643 88 60
Ring Mån-Fre: 9-15, Lördag: 12-16 
Datoravlämning kontor Mån-Fre: 8-16

E-Post: info@supernorden.se

långsam dator virus skräp

 

Har du märkt att din Windows dator blivit slö på sistone? Detta beror oftast på en av två saker; antingen så håller din hårddisk på att dö eller så mår din hårddisk bra men det är fullproppad med skräpprogram och virus vilket gör att datorn måste jobba mycket hårdare än innan. Resultatet? Datorn blir slöööö

 

Det finns tusentals sätt att få virus och annat skräp i datorn och sen finns det tusentals mer program som hävdar sig kunna städa bort skiten. Problemet? Jo 98 % av dessa program kommer bara skita ner din dator vidare! Därför ska du fortsätta läsa om de två programmen som jag mest använder mig av när jag ska rensa en kunds dator. Då kör vi igång...

 

CCleaner

Det första programmet vi ska kolla på heter CCleaner och utvecklas i företaget Piriform. CCleaner är kort för Crap Cleaner vilket låter som det perfekta namnet för våra ändamål. Klicka på bilden nedan för att ladda ner CCleaner (det går helt utmärkt med gratis-versionen).

crapcleaner cc rensa skräp skräpprogram

 

CCleaner rensar din dator på gammalt och onödigt skräp som ackumuleras i Windows med tiden. Har du aldrig rensat din dator så finns chansen att det finns väldigt mycket att rensa.

Efter installation av programmet så vill du öppna programmet, då ser det ut såhär,

crapcleaner cc rensa skräp skräpprogram

Du vill först trycka på "Starta städning". Efter att det är klart går du till fliken "registret" i vänstra kolumnen. Sedan trycker du på "sök efter problem", sedan "reparera valda objekt". Efter detta är det klart.

Om du vill att din dator ska starta snabbare kan du gå till "verktyg" och sedan fliken "uppstart". Där kan du klicka på de olika programmen och avaktivera de du känner inte behöver starta med datorn (du kan fortfarande starta dem efter uppstart). Ju fler ju avaktiverar, desto snabbare startar datorn. Men var försiktig, vissa program behöver du för att datorn ska fungera som den ska.

 

Malwarebytes

Nu har vi rensat datorn på skräp, näst vill vi bli av med malware med hjälp av Malwarebytes. Klicka på bilden under för att ladda hem programmet.

malwarebytes rensa skräp skräpprogram virus

Vad är Malware undrar du? Jo, enligt Wikipedia så,

"Malware är programvara som används för att störa dator- eller mobilverksamhet, samla känslig information, få tillgång till privata data system eller visa oönskad reklam"

Malware tar alltså både upp plats och kraft från datorn. Kan vi bli av med den så borde datorn köra snabbare.

Så om du laddar ner programmet och installerar det så borde det se ut såhär när du öppnat det,

malwarebytes rensa skräp skräpprogram virus

Tryck på skanna och låt programmet söka igenom hela din dator efter malware (detta kan ta en stund). Efter att allt är klart så markerar du alla program som den hittat och trycker på "ta bort valda"

 

Så! Då var det klart. Om din dator var infesterad med mycket skräp och malware så borde den gå iallafall lite snabbare nu (eller mycket!). Om programmen inte hittade så mycket skit så betyder det att du inte har så mycket skit på datorn och då är den förmodligen långsam p.g.a. en annan anledning.

Lycka till så hörs vi nästa gång!