Supernörden logga för datorservice, datorreparation och it support

Telefon: 040 - 643 88 60
Ring Mån-Fre: 9-15, Lördag: 12-16 
Datoravlämning kontor Mån-Fre: 8-16

E-Post: info@supernorden.se

Laga dator

Är det lönt att laga den?

Den frågan får jag ibland av mina kunder. Och jag säger oftast, ja. Jag är ju i branschen för att laga datorer så det svaret bör inte överraska någon. Men jag ska berätta varför.

 

 I denna artikeln täcker jag lagning av två sorters datorer,

Stationär (den "vanliga")

Stationär

En stationär dator består i princip utav 6 komponenter som arbetar ihop:

Hårddisk (Mekanisk eller SSD)

Hårddisk mekaniskSSD ny

RAM-Minne

RAM

Moderkort

Moderkort

Nätaggregat

Nätaggregat

Processor

Processor

och grafikkort (vissa datorer har ett integrerat grafikkort och har då inte den här extra delen)

Grafikkort

Om någon av dessa komponenter går sönder så slutar datorn att fungera som den ska och ibland slutar den fungera helt. Den goda nyheten är att det oftast är bara en del som går sönder och byter man bara ut denna delen så börjar datorn fungera perfekt igen. Som tur är så är i princip alla dessa delarna tillgängliga för att köpa och även till rimligt pris. Det är alltså mycket billigare att byta ut bara en del än det är att köpa en helt ny dator. Även om en av de "dyrare" delarna går sönder så är det i princip alltid lönt att byta ut delen. Det enda som tillkommer är ju arbetskostnaden.

Dessutom kan det sägas att i den stora majoriteten av fall så är det hårddisken som felar. Denna är något av en förbrukningsvara och brukar sluta fungera efter ett antal år. Som tur är så kostar de vanligaste hårddiskarna mindre än 1000-lappen.

Jag kan också säga såhär. Typiskt sett, om din dator slutar fungera men du får igång fläktarna och dessutom får en bild på skärmen när du trycker på startknappen så är reparationen oftast väldigt prisvärd. Om datorn inte går igång alls när du trycker på startknappen då kan det vara lite "dyrare" (men som sagt fortfarande mycket billigare än att slänga datorn och köpa en ny).

 

Nu kan vi prata om bärbara datorer

Bärbar

En bärbar dator har precis samma komponenter som en stationär men eftersom den är gjord så kompakt som möjligt så brukar man i princip alltid integrera processorn, grafikkortet och nätaggregatet i moderkortet. Alltså fyra delar i en. Går en sönder så slutar resten att fungera. Detta gör att om någon av dessa delarna får ett fel och datorn inte går igång så får man byta moderkortet. Då brukar detta kosta mer än att byta ut moderkortet i en stationär men är fortfarande avsevärt mycket billigare än att köpa en helt ny dator.

Som tur är så är fallet detsamma som de stationära datorerna i att, om skärmen går igång, så brukar felet ofta manifestera sig i hårddisken som ligger under 1,000-lappen för att byta ut.

Ett vanligt fel i bärbara datorer är att det inte går att ladda dem. Detta felet brukar befinna sig i DC-jacket som är en liten liten del och kostar bara några hundralappar. Vi har bytt DC-jack många gånger i datorer som inte går att ladda mer. Också en väldigt prisvärd reparation.

 

Sist vill jag nämna att en anledning till att jag startade Supernörden är att jag helt enkelt tycker om att laga saker. Men jag insåg också att detta är en stor nytta för samhället. Ovan har jag argumenterat för varför det är lönt rent ekonomiskt sett att laga datorn. Men det finns en till anledning. Miljön. Det gör kanske inte en stor skillnad men för mig känns det bra när man kan byta en liten del för att få en dator (eller bil, nånting i huset, vadsomhelst) att fungera igen. Den tillfredställelsen får jag varje gång jag byter en komponent på en dator och sedan trycker på startknappen för att höra fläktarna sätta igång och se skärmen lysa upp när den inte gjorde så innan.

 

Hoppas att du känner dig lite mer informerad kring frågan och ha en trevlig dag!